Авто Інформатор

Прес-релізи

Все про зелену картку в Польщі: як оформити страхування?

На листопад 2022-го до Польщі у зв’язку з війною виїхало понад 1,3 млн українців, серед яких багато людей перетнули кордон на власному авто.

Таким чином, для українців стало актуальним питання зеленої картки. Як оформити документ правильно та зекономити на цьому без втрати якості — читайте далі.

Коротко про сам документ: що таке зелена картка

Зелена картка — це своєрідний аналог автоцивілки, який працює за кордоном. Даний формат страхування підтримують 46 країн, серед них всі країни ЄС та деякі країни СНД.

За відсутність зеленої картки за кордоном передбачено штраф, розмір якого залежить від країни. В цілому сума штрафу може становити від 250 до 1 000 доларів, а в деяких випадках порушення може передбачати ув’язнення на термін до півроку.

Оформити поліс можна в Україні, також можна купити зелену картку в Польщі. Однак вам слід врахувати, що за кордоном вартість даної послуги може бути вищою.

Також віднедавна стало дозволено оформлювати поліс онлайн: вам не потрібно буде роздруковувати його після придбання, ви зможете використовувати його в онлайн-форматі.

Особливості оформлення зеленої картки для виїзду в Польщу

В цілому, оформлення зеленої карти на авто для поїздки в Польщу нічим не відрізняється від придбання полісу для інших країн.

Однак вам варто зауважити:  гідно з європейським законодавством у вас є всього 6 місяців, щоб їздити Європою на автомобілі з українськими номерами. Після цього потрібно буде виїхати з ЄС та знову в’їхати на його територію, щоб «обнулити» цей термін.

Що робити при настанні страхового випадку?

  • Зупиніть свій транспортний засіб;
  • Увімкніть аварійки, щоб сигналізувати іншим водіями про зупинку;
  • Вийдіть із авто та переконайтеся, що учасники ДТП та оточуючі не постраждали та не потребують швидкої медичної допомоги;
  • Викличте на місце події поліцію, або оформіть Європротокол з іншим учасником ДТП (за його згоди);
  • Зробіть фотографії місця події;
  • Зафіксуйте контакти інших учасників ДТП для подальшого зв’язку;
  • Зателефонуйте в цілодобовий контактний центр страхової компанії, що вказаний у полісі та надайте всі необхідні дані.
Наверх