Авто Інформатор

Новини

Безпека водіння орендного автомобіля

Сьогодні машина є практично у кожній родині. Але варто їй зламатися, як виникає маса проблем із переміщенням містом та за його межами. Вирішити їх повноцінно дозволить прокатний автомобіль. Отримати його може лише водій із стажем від 2 років. Однак, навіть великий досвід водіння не виключає виникнення аварійної ситуації. У випадку прокату авто безпеку під час експлуатації гарантують як стандартні рекомендації дотримання ПДД, так і інші правила.

Основні рекомендації щодо водіння орендної машини

Загальні правила однакові у всіх компаній і містять наступні вимоги.

  1. Керувати транспортним засобом може лише людина, з якою укладено договір. Причому вона не повинна мати обмежень за законом, фізичним чи психічним станом.
  2. Перед підписанням договору на майданчику компанії протестуйте гальма, зчеплення, ручник, поведінку руля, фари та аварійні ліхтарі.
  3. Здійснювати експлуатацію машини потрібно максимально дбайливо.
  4. Не можна залишати авто на тривалий час у невстановлених місцях, особливо на вузьких вулицях, щоб уникнути пошкодження транспортними засобами інших учасників руху.
  5. На період доки триватиме прокат авто необхідно стежити за його технічним станом. Періодично слід перевіряти рівень масла, тиск у шинах, проходити ТО (у разі довгострокової оренди, якщо це зазначено у договорі).

Але, крім перерахованих загальних вимог, у компаній можуть бути й інші обмеження. Так для сервісів, що працюють у межах України, виїзд на прокатному транспорті за кордон може бути заборонений. І навіть для міжнародних фірм поїздка за кордон має бути узгоджена з керівництвом.

Які дії заборонено виконувати з прокатним авто

Не можна використовувати орендований транспортний засіб, якщо ви вживали алкоголь, наркотики або медичні препарати, що впливають на загальний стан. У непередбачуваній ситуації для оренди авто безпека може бути забезпечена замовлянням у компанії послуги водія.

Є й інші обмеження на використання прокатної машини, до них відносяться:

  • перевезення отруйних, токсичних, вибухонебезпечних та легкозаймистих речовин;
  • транспортування тварин без погодження з орендодавцем;
  • встановлення верхнього багажника та іншого обладнання, що не входить у комплектацію авто;
  • перевищення допустимої вантажопідйомності машини;
  • порушення швидкісного режиму та інших правил дорожнього руху.

Не можна передавати транспортний засіб третім особам або здавати його в суборенду, а також використовувати як таксі.

Що впливає на безпеку експлуатації прокатного транспорту

Навіть досвідченим водіям не завадить вкотре перечитати ПДР. Це допоможе ознайомитись із змінами та доповненнями, які періодично вводяться у чинні правила та зробить прокат авто в Києві максимально безпечним.

Якщо ви плануєте поїздки по незнайомому місту, то обов’язково перегляньте карту і, орієнтуючись на неї, складіть маршрут. Уточніть, чи є паркувальні місця поряд із місцем вашого призначення. Залишивши машину в дозволеному місці, ви уникнете штрафу за неправильне паркування та її пошкодження або крадіжки.

Збільшити безпеку поїздок на орендному транспорті допоможе і банальне дотримання швидкісного режиму. Пересуваючись містом з допустимою швидкістю ви зможете уникнути аварії, своєчасно зорієнтувавшись і вживши необхідних заходів.

Щоб не відволікатися за кермом, перед поїздкою увімкніть навігатор у режимі голосового помічника та поставте на телефоні беззвучний режим. Відповідаючи на дзвінки під час руху, ви наражаєте на небезпеку себе і оточуючих.

Регулярне технічне обслуговування – ще один фактор, що впливає на безпеку. У великих компаніях автомобіль надається в оренду після повного проходження ТО та огляду на предмет пошкоджень кузова та салону. Але стан шин, рівня моторного масла і палива необхідно перевіряти самому, як у момент отримання, так і при подальшій експлуатації. Дотримання цих нескладних вимог допоможе уникнути витрат на ремонт авто та стане запорукою вашої безпеки на дорозі.

Наверх