Авто Інформатор

Прес-релізи

Технологія афінажу як спосіб вилучення дорогоцінних металів із б/в каталізаторів

Старий зношений каталізатор зовні здається шматком непотрібного металобрухту, але це геть не так. Насправді деталь автомобіля, що вже відслужила свій термін, може стати джерелом заробітку. Можна легко знайти вигідні пропозиції від скупників і дізнатись про ціни на каталізатори в Україні на AutoCatalystMarket. За допомогою цього сайту можна отримати всю необхідну інформацію, не виходячи з дому.

Основна цінність у каталітичному нейтралізаторі для скупників — це шар дорогоцінних металів платинової групи, яким вкриті стільники. Компанії добувають їх із деталі промисловим шляхом, один із найпопулярніших методів є афінаж.

Особливості технології афінажу

В основі процедури — очищення дорогоцінних металів від зайвих домішок і часток. У каталітичних нейтралізаторах сировиною для афінажу слугує:

  • родій;
  • паладій;
  • платина;
  • золото.

В потрійній системі (платина-родій-паладій) вміст платини — найвищий.

Концентрація, кількість і тип металів у різних марках автомобілів істотно відрізняється. Це залежить від безлічі чинників, у тому числі об’єму двигуна, заводу-виробника, року випуску авто.

Методи афінажу 

При підготовці до афінажу сировина проходить 3 етапи:

  • дроблення;
  • випалення;
  • сплав.

Процес підготовки може відрізнятися залежно від стану каталізатора.

У промислових масштабах використовується 3 основні методи афінажу:

  1. Електроліз. Вважається найекономнішим варіантом видобування. Завдяки йому вдається досягти високої міри очищення дорогоцінних металів. Спосіб екологічно безпечний. У ході роботи використовується сірчана або соляна кислоти. Благородні метали під дією струму осаджуються на катоді. Найчастіше метод використовується для вилучення золота.
  2. Вологий метод. Підходить для всіх металів платинової групи. Елементи розчиняються у розчині царської горілки. Для отримання суміші під такою назвою використовують азотну і соляну кислоту у високих концентраціях у співвідношенні 1 до 3. Для отримання осаду можуть застосовуватися аміак, нітрат амонія або інші реагенти.
  3. Сухий метод. Інша назва — метод Міллера. Основа технології — вплив на розплавлену сировину хлором. Сторонні елементи перетворюються на хлориди (солі) і поступово просто випаровуються. Цей метод дозволяє витягнути золото 996,5 проб. При переробці каталітичних нейтралізаторів він застосовується не часто.

Слід зазначити, що намагатися самостійно в домашніх умовах витягнути дорогоцінні метали за допомогою хімічних реагентів вкрай небезпечно. Випаровування від хімікатів можуть призвести до отруєння та опіків. У промислових масштабах добування металів відбувається у добре провітрюваних приміщеннях з дотриманням усіх вимог безпеки. А робітники, які контактують із реагентами, працюють в індивідуальних засобах захисту.

Наверх